آلرژی چیست ؟
آلرژی واکنش سیستم ایمنی بدن است و هنگامی ایجاد می شود که سیستم ایمنی ماده ا ی را که معمولاً برای بدن بی ضرر است اشتباهاً به عنوان ماده ای زیان آور شناسایی می کند و بر علیه آن وارد عمل می شود. بدن انسان به طور معمول در مقابل عوامل مضری مانند ویروسها و باکتریها از خود دفاع می کند. اما گاهی اوقات این دفاع در مقابل مواد بی ضرری مانند گرد و غبار، کپکها، یا گرده ی گیاهان صورت می گیرد. سیستم ایمنی بدن در مقابل این مواد واکنش نشان داده و مقدار زیادی پادتن می سازد . پادتن مانند اسلحه ای به آنها حمله ور می شود تا آنها را از بین ببرد. هر پادتن برای ماده ی ویژه ای ساخته می شود و مخصوص همان ماده ای است که موجب آلرژی می شود. به موادی که واکنش آلرژیک ایجاد می کنند، اصطلاحاً آلرژن گفته می شود. در فرایند دفاع، واسطه های التهابی شیمیایی مانند هیستامین، و سایر موادی که از گلبولهای سفید ترشح می شوند، موجب ایجاد علائم نا مطبوعی می شوند. افراد مستعد به آلرژی این علائم را تجربه می کنند.
واکنش آلرژیک کجا و چرا ایجاد می شود ؟
یک واکنش آلرژیک ممکن است در هر نقطه از بدن اتفاق بیفتد. مانند پوست، چشمها، دیواره ی معده، بینی، سینوسها، گلو، ریه ها.
در واقع سلولهای ایمنی در این قسمتها واقع شده اند تا با عوامل مهاجمی که از طریق استنشاق یا بلع وارد می شوند و یا در تماس با پوست قرار می گیرند مقابله کنند. واکنش سلولهای ایمنی در مقابل آلرژن منجر به ایجاد علائم می شود.
آلرژی چه علائمی ایجاد می کند ؟
١- گرفتگی و احتقان بینی، عطسه، خارش بینی، ترشح از بینی، خارش گوشها یا سقف دهان.
٢- التهاب ملتحمه ی چشم، که چشمها قرمز و مرطوب به نظر می رسند و گاهی ترشح و خارش دارند.
٣- التهابهای پوستی، که نواحی از پوست خشک، قرمز و خارش دار می شود.
٤- کهیر ، ضایعات خارش دار پوست.
٥- التهاب تماسی پوست، در اثر تماس با ماده ی به خصوصی، تحریک و خارش رخ می دهد.
٦- آسم، مشکل در تنفس به صورت کوتاه شدن نفس، سرفه و خس خس سینه روی می دهد.
چه چیزهایی واکنش آلرژیک ایجاد می کنند؟
اگرچه صدها ماده ی معمولی می توانند آغازگر واکنش آلرژیک باشند، موادی که شایعتر هستند و آلرژن نامیده می شوند شامل این مواد هستند.
– دانه ی گرده گیاهان.
– کپک ها.
– گرد و غبار خانگی، جانداران میکروسکوپی مانند مایت و گرد و غبار حاوی مواد دفعی و اجزای بدن آنها.
– پروتئینهای حیوانی، روغن و مواد دفعی حیوان.
– مواد شیمیایی صنعتی.
– غذاها و داروها.
– پر پرندگان.
– سوسکها و مواد دفعی آنها.
آلرژی چگونه تشخیص داده می شود ؟
معاینه و گرفتن تاریخچه ی بیماری توسط پزشک انجام می شود. ممکن است پزشک از آزمایشهایی مانند تست پوستی یا نوعی آزمایش خون استفاده کند. هر کدام از تستها روشی برای اندازه گیری سطوح پادتن فرد بر علیه آلرژنهای خاص است.
درمان آلرژی چیست ؟
درمان آلرژی با توجه به سن، جنس، سابقه ی پزشکی، وسعت بیماری، تحمل بیمار در مورد داروها، درمانها و فرایندهای درمانی و طول دوره ی بیماری توسط پزشک انجام می شود. دوری از مواد آلرژن، بسیار کمک کننده است. داروهای خاصی بسته به علائم آلرژی مورد استفاده قرار می گیرند.
آلرژی پاییزی چیست ؟
آلرژی افراد نسبت به گیاهان گردهافشان در فصل پاییز تشدید میشود، اما بروز بیماریهای آسم و آلرژی در این فصل نگرانكننده نیست و در اكثر موارد با اتمام فصل، كاملا بهبود پیدا میكند.
آبریزش و خارش بینی، عطسه و در حالت شدید این بیماری تنگی نفس از مهمترین علایم بروز آلرژی در این فصل است.
عضو انجمن گوش، گلو و بینی ایران در همین خصوص توصیه میكند: مصرف سرخود و بیرویه داروی آنتیهیستامین هنگام آلرژی پاییزه مقاومت دارویی ایجاد میكند.
علیرضا ملكوتی ادامه میدهد: آلرژی پاییز اگر منحصر به ایجاد علائم در بینی و سینوس باشد باید بیمار به متخصص گوش، گلو و بینی مراجعه كند و با توجه به معاینه پزشك درصد التهاب این عارضه مشخص شود. پزشك با علائمی كه از بیمار میگیرد معمولا از داروهای استنشاقی موضعی استفاده میكند. البته باید در نظر داشت داروهایی كه امروز به صورت استنشاقی درآمده است با داروهای قبلی متفاوت است و جذب زیادی از راه بینی در بدن ندارد لذا برخلاف داروهای قبلی عوارض ناخواستهای ایجاد نمیكند. این متخصص گوش، گلو و بینی تصریح میكند: درمان آلرژی پاییز به كمك این داروهای استنشاقی كوتاهمدت است و حدود 3 هفته طول میكشد و فرد مبتلا كه علائمش كاهش یافت میتواند با توجه به توصیه پزشك استفاده از آن را قطع كند.
اینكه گفته میشود داروهای استنشاقی نباید به علت داشتن كورتون مصرف شود، درست است اما مصرف آن در زمانهای كوتاه و مقطعی والبته با تجویز پزشك عارضهای در پی ندارد.
در واقع آلرژی یك بیماری روشن و خاموش است یعنی گاهی اوقات علائم آن روشن میشود و گاهی دیگر خاموش است كه در هنگام روشنشدن علائم آن مصرف داروهای استنشاقی و گاهی اوقات برخی آنتیهیستامینها به مقدار محدود میتواند این علائم را كاهش دهد. البته توصیه میشود نسل دوم و سوم آنتیهیستامینها مصرف شود چراكه خوابآلودگی آن مثل نسل اول نیست و توصیه میشود افراد هنگام عصر آن را مصرف كنند تا اگر خواب آلودگی هم دارد در شب ظاهر شود.