حساسیت به گندم
حساسیت به گندم یک واکنش آلرژیک به غذاهایی است که حاوی گندم میباشند. واکنش آلرژیک اصولا در پاسخ به خوردن گندم ایجاد میشود هرچند در موارد نادری در پاسخ به استشمام گندم نیز گزارش شده است.
پرهیز از استفاده از گندم درمان اولیه این حساسیت است اما این راه حل همیشه آسان نیست چراکه در بسیاری از مواد غذایی از این ماده استفاده میشود همانند سس،بستنی و هات داگ که حتی تصورش را هم نمیکنیم! درمان دارویی در زمان مصرف غیرعامدانه گندم در بسیاری موارد مورد نیاز خواهد بود.
در بسیاری موارد آلرژی به گندم با بیماری سلیاک یکسان شناخته می شود که اشتباهی رایج است. آلرژی به گندم زمانی ایجاد می شود که بدن شما در برابر مصرف گندم تولید آنتی بادی میکند اما در بیماری سلیاک پروتئینهایی ویژه در گندم به نام گلوتن سبب نوع متفاوتی از واکنش در سیستم ایمنی میشوند.
علائم
افرادی که حساسیت به گندم دارند، دقایق تا ساعاتی پس از مصرف گندم دچار علائمی میشوند که شامل:
تورم، خارش و تحریک دهان و گلو
کهیر، بثورات خارش دار و یا التهاب پوست
احتقان بینی
سردرد
اختلال تنفس
تهوع، استفراغ و دردهای شکمی
اسهال
شوک آنافیلاکسی
آنافیلاکسی
برای بعضی افراد، حساسیت به گندم میتواند سبب ایجاد وضعیتی تهدید کننده حیات به نام شوک آنافیلاکسی شود. علاوه بر دیگر علایم حساسیت به گندم، شوک آنافیلاکسی عامل علایم زیر نیز میباشد:
تورم و تنگی گلو
درد و فشار در قفسه سینه
اختلال شدید در نفس کشیدن
اختلال در بلع
رنگ پوست پریده یا آبی
تهوع و کاهش سطح هوشیاری
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر کسی علایم آنافیلاکسی را نشان داد، به سرعت با اورژانس تماس بگیرید و درخواست کمک کنید.
اگر شما شک به این دارید که فرزندتان آلرژی به گندم یا مواد غذایی دیگری دارد، با متخصص آلرژی مشورت کنید.
علل
اگر شما به گندم آلرژی دارید، سیستم ایمنی شما با در معرض پروتئینهای گندم قرار گرفتن، سبب واکنش آلرژیک میشود. شما میتوانید به هر کدام از 4 گروه پروتئینهای گندم دچار آلرژی شده باشید آلبومین، گلوبولین، گلیادین و گلوتن
منابع پروتیین های گندم
بعضی منابع پروتئینهای گندم واضح هستند همانند نان اما همه پروتئینهای گندم و به ویژه گلوتن میتوانند در بسیاری از غذاهای آماده و حتی در بعضی وسایل آرایشی، وسایل حمام و … باشند که حتی تصورش هم دور از انتظار است. غذاهایی که میتوانند شامل پروتئین گندم باشند، شامل:
انواع نان ها
کیک و مافین
کوکی ها
غلات صبحانه
پاستا
کراکرها
سس سویا
محصولات گوشتی همانند هات داگ
لبنیات همانند بستنی
طعم دهنده های طبیعی
نشاسته ژلاتینه
آدامس سبزیجات
نشاسته غذایی فراوری شدهاگر شما به گندم حساسیت دارید، ممکن است به جو، جو دو سر و گندم سیاه هم حساسیت داشته باشید.
آنافیلاکسی مرتبط با گندم و فعالیت
بعضی افراد که حساسیت به گندم دارند، تنها در زمانی دچار واکنش میشوند که تا چند ساعت بعد از غذا شروع به فعالیت کنند. تغییرات بوجود آمده در نتیجه فعالیت ورزشی میتوانند سبب تحریک شروع و یا بدتر شدن واکنش آلرژیک سیستم ایمنی در بدن شوند. این شرایط معمولا سبب شوک آنافیلاکسی که تهدید کننده حیات است میشود.
ریسک فاکتورها
بعضی عوامل میتوانند شما را برای ابتلا به این بیماری در ریسک بالاتری قرار دهند:
سابقه خانوادگی: شما در ریسک بالاتری برای ابتلا به حساسیت به گندم و یا سایر آلرژی های غذایی قرار دارید اگر که والدینتان حساسیت تنفسی و یا غذایی داشته باشند.
سن: آلرژی گندم بیشتر در نوزادان و کودکان که سیستم ایمنیشان هنوز بالغ نیست، رایج تر است. بیشتر کودکان تا 16 سالگی آلرژیشان برطرف میشود اما بالغین هم میتوانند در نتیجه حساسیت متقاطع به آن دچار شوند.
تشخیص
انجام معاینه فیزیکی، شرح حال دقیق پزشکی و انجام تست میتوانند جهت تشخیص به پزشک شما کمک کنند. این تست ها شامل:
تست پوستی:مقادیر کم از آلرژن های خالص شده پروتئین درسطح پوست شما جاگذاری میشود که اصولا بر روی ساعد و یا پشت صورت میگیرد و بعد از 15 دقیقه پزشک شما آن را برای دیدن واکنش آلرژیک بررسی میکند.اگر که در محل جاگذاری دچار خارش و قرمزی شده باشید، با احتمال بالا شما دچار آلرژی به گندم هستید.
آزمایش خون: چنانچه به علت شرایط خاص پوستی و یا تداخل با بعضی درمان های شما پزشک نتواند تست پوستی را برایتان انجام دهد، از آزمایش خون برای سنجش میزان وجود آنتی بادی های خاص علیه پروتئینهای گندم استفاده میکند.
برنامه غذایی: ممکن است پزشکتان از شما بخواهد که با جزئیات کامل غذاهایی که استفاده کردید و زمان آن ها و زمان بروز علایم را بنویسید.
رژیم کاهشی: ممکن است پزشکتان از شما بخواهد بعضی از غذاها به ویژه آنهایی که حساسیت زا هستند را از برنامه غذایی خود حذف کنید و سپس به تدریج دانه دانه آنها را برگردانید و ارزیابی کنید که با اضافه شدن کدام غذا علائم حساسیت شما بروز میکند.
تست غذایی: شما تحت نظارت، به خوردن غذایی که بنظر میرسد عامل حساسیت باشد میپردازید و از میزان کم شروع کرده و بیشتر میکنید تا جایی که علائم آلرژیک شما پدیدار شوند.
درمان
بهترین درمان برای جلوگیری از بروز علایم آلرژی، پرهیز از مصرف گندم و پروتئینهای آن است. از آنجایی که گندم در بسیاری از محصولات وجود دارد، برچسب محتویات غذاها را به دقت بخوانید.
داروها
آنتی هیستامین: آنتی هیستامینها میتوانند علائم و نشانههای خفیف حساسیت به گندم را برطرف کنند. با مشورت پزشکتان از آنتی هیستامین مناسب استفاده کنید.
اپی نفرین: یک درمان اورژانسی برای موارد شوک آنافیلاکسی است. اگر شما در خطر بروز علایم شدید آلرژیک و شوک آنافیلاکسی هستید، لازم است که همیشه 2 دوز تزریقی اپی نفرین با خود همراه داشته باشید. دوز دوم در زمانی لازم است که افراد دچار شوک شوند و امکانات اورژانس در زمان مناسب به آنها نرسد.
مراقبت اورژانسی
اگر کسی بعد از مصرف گندم دچار شوک آنافیلاکسی شود، نیاز به مراقبت اورژانس دارد حتی اگر اپی نفرین هم تزریق کرده باشد.در اولین فرصت با 115 تماس بگیرید.
درمان های بالقوه در آینده
دانشمندان در حال تحقیق بر روی انواعی از ایمونوتراپیها برای درمان حساسیتهای غذایی هستند. ایمونوتراپی شما را در معرض مقادیر کمی از آلرژن قرار میدهد و سپس به مرور زمان این میزان را افزایش میدهند. هدف ازین روش حساسیت زدایی بدن شما نسبت به آلرژن و کاهش علائم شماست.
اما این روش ها همچنان به مطالعات بیشتری نیازمندند.
روش زندگی و درمان های خانگی
شما میتوانید قدم هایی جهت کاهش در تماس قرار گرفتن با پروتئینهای گندم و نیز درمان سریع بعد از بروز علائم بردارید.
دیگران را مطلع کنید: اگر فرزندتان حساسیت به گندم دارد، مطمئن شوید که همه اطرافیانی که وظیفه مراقبت از او را دارند اعم از معلمان، پرستار مدرسه و…از این حساسیت فرزنتان آگاهی دارند و از علائم و نشانه های آلرژی نیز اطلاع دارند.اگر فرزندتان به همراه خود اپی نفرین دارد، مطمئن شوید که مسئولین مدرسه او میدانند که چگونه از اپی نفرین استفاده کنند.
پوشیدن دستبند پزشکی: استفاده از این دستبندها میتواند به تیم پزشکی و آشنایانتان اطلاع دهد که شما دچار آنافیلاکسی شدهاید و قادر به برقراری ارتباط نمیباشید.
همواره برچسب ها را مطالعه کنید: همواره مطمئن شوید که غذایی که استفاده میکنید فاقد پروتئین های گندم است چرا که ممکن است در بسیاری از غذاهایی که انتظارشان را ندارید از گندم استفاده شده باشد.
غذاهای فاقد گلوتن خریداری کنید: بعضی از فروشگاه ها و سوپرمارکت ها، غذاهای فاقد گلوتن را برای افرادی که حساسیت دارند عرضه میکنند. میتوانید از این غذاها استفاده کنید.
برای استفاده ازغذاهای بیرون دقت زیادی کنید: به گارسنها از حساسیت خود و میزان اهمیت آن اطلاع دهید و برای سفارش غذای فاقد پروتئین گندم کمک بگیرید.منبع: Mayo Clinic’s patients care and health info
بدون دیدگاه