آلرژی تخم مرغ


تخم مرغ به خودى خود ماده غذايى بدى نيست ولى اگر فردى به آن حساسيت داشته باشد و سيستم ايمنى بدن پروتئين هاى  موجوددر تخم مرغ را يك ماده خارجى تشخيص داده و عليه آن واكنش نشان مى دهند. هر ماده غذايى هم كه از تخم مرغ ايجاد شده باشد از اين قاعده مستثنا نيست.
وقتى فرزند شما ماده اى حاوى تخم مرغ مى خورد در صورتى كه به آن حساسيت داشته باشد، سيستم ايمنى بدنش مجموعه اى از مواد شيميايى را آزاد مى كند كه به موجب آن ها سيستم قلب و عروق، تنفسى، گوارشى و پوست تحت تاثير قرار مى گيرد و علائمى همچون سرفه، استفراغ، كهير، خارش، معده درد و سر درد بروز مى كند.
اكثريت مردم به پروتئين هاى موجود در سفيده تخم مرغ حساسيت دارند، بعضى ها هم توانايى تحمل پروتئين هاى زرده را ندارند. عموما آلرژى تخم مرغ در اوايل نوجوانى رخ مى دهد و در اكثر كودكان تا پنج سال بعد خود به خود برطرف مى گردد.
آلرژى تخم مرغ هم مثل بيشتر حساسيت هاى غذايى بين چند دقيقه تا چند ساعت پس از خوردن آن رخ مى دهد. اكثر واكنش ها در كمتر از يك روز بروز مى كنند و اغلب اين سه سيستم را در بدن درگير مى كنند:
١- پوست: ضايعات قرمز برآمده مشابه كهير و قرمزى و تورم و اطراف دهان
٢- سيستم گوارش: دردهاى شكمى، حالت تهوع، اسهال و استفراغ
٣- سيستم تنفسى: خارش و آبريزش بينى و چشم، سرفه و تنگى نفس
در بعضى از موارد احتمال آنافيلاكسى و تهديد حيات هم وجود دارد.
تشخيص آلرژى تخم مرغ
در صورتى كه دكترتان به آلرژى تخم مرغ در فرزند شما مشكوك است احتمالا شما را به يك متخصص آلرژى براى بررسى بيشتر ارجاع خواهد داد. متخصص آلرژى در باره اينكه اين واكنش ها هرچند وقت ايجاد شده است، فاصله بين خوردن غذا و ايجاد علائم چقدر است و آيا شخص ديگرى در خانواده مبتلا به آلرژى هست يا علائم مشابهى دارد سوالاتى خواهد پرسيد.
متخصص آلرژى تست پوستى انجام خواهد داد. به اين شكل كه عصاره اى را كه از پروتئين تخم مرغ استخراج شده است را بر روى خراش هاى كوچكى كه روى ساعد يا پشت كودك شما ايجاد كرده است قرار خواهد داد و منتظر خواهد شد تا واكنش آلرژيك موضعى مانند قرمزى و تورم را مشاهده كند.
حتما داروى هاى ضد آلرژى بايد ٥ تا ٧ روز قبل از انجام تست پوستى قطع شود. در صورت مصرف هر نوع دارويى حتما آن را با متخصص آلرژى خود مطرح كنيد.
همچنين يك نمونه خونه از فرزند شما گرفته خواهد شد و براى آزمايشگاه ارسال مى شود تا سطح IgE بررسى شود.
در بعضى موارد، تست پوستى و خونى براى اثبات آلرژى كافى نيست و متخصصين از روشى تحت عنوان چالش غذايى استفاده مى كنند. بدين صورت كه فرزندتان غذاهاى حاوى تخم مرغ رل زير نظر مستقيم پزشك مصرف مى كند و از نطر علائم بررسى مى شود. اگر پس از خوردن تخم مرغ و فراورده هايش علائم ظاهر شود تشخيص تقريبا قطعى مى گردد.
درمان
درمان آلرژى تخم مرغ ساده است، اطمينان حاصل كنيد فرزندتان تخم مرغ و فراورده هاى حاوى آن را مصرف نمى كند. مشورت با متخصص آلرژى فرزندتان و يك مشاور تغذيه براى تهيه ليستى از غذاهاى فاقد تخم مرغ بسيار كمك كننده و مفيد است.
در صورتى كه فرزندتان واكنش هاى شديدى به تخم مرغ نشان مى دهد و سابقه آنافيلاكسى دارد احتمالا پزشكتان آمپول هاى خودكار حاوى اپينفرين را برايتان تجويز خواهد كرد كه همواره همراه فرزندتان باشد. متخصص آلرژى نحوه استفاده از اين خودكارها را به شما و فرزندتان آموزش خواهد داد.
از آنتى هيستامين هاى رايج در بازار براى رفع علائم خفيف مى توانيد استفاده كنيد ولى توجه داشته باشيد كه در مواقع بروز علائم شديد هيچ دارويى جايگزين اپينفرين نخواهد شد.
در صورت بروز آنافيلاكسى پس از تزريق اپينفرين حتما بايد فرزندتان به يك مركز درمان انتقال يابد و ٤ تا ٨ ياعت تحت نظر باشد، زيرا احتمال بروز واكنش ثانويه در ١/٣ موارد وجود دارد.
در صورت تمايل به تزريق واكسن هاى سرماخوردگى توجه داشته باشيد كه مقدار كمى آلرژن تخم مرغ در آن ها وحود دارد پس در صورتى كه فرزند شما حساسيت شديد به تخم مرغ دارد بهتر است اين تزريق واكسن تحت نظر متخصص آلرژى انجام شود.
چگونه با آلرژى تخم مرغ بهتر زندگى كنيم؟
هميشه سعى كنيد شيوه طبخ و محتويات مواد غذايى مورد مصرفتان را بدانيد. وقتى كه به خارج از خانه، رستوران و يا ديدار دوستان مى رويد حتما غذاى مجزا و ايمنى را كه خودتان طبخ كرده ايد براى فرزندتان به همراه داشته باشيد. در صورت خريد غذا از بيرون حتما از غذاهاى جايگزين فاقد تخم مرغ مانند پاستا استفاده كنيد.
در هنگام طبخ غذا مى توانيد از دستور غذايى هاى زير به عنوان جايگزين تخم مرغ استفاده كنيد (هر كدام از دستور ها جايگزين يك عدد تخم مرغ هستند):
١- يك قاشق چاى خورى بيكينگ پودر+ يك قاشق سوپ خورى آب+ يك قاشق سوپ خورى سركه
٢- يك قاشق چاى خورى خمير مايع در ١/٤ فنجان آب گرم
٣- يك و نيم قاشق سوپ خورى آب+ يك و نيم قاشق سوپ خورى روغن+ يك قاشق چاى خورى بيكينگ پودر
٤- يك پاكت ژلاتين+ ٢ قاشق سوپ خورى آب گرم
٥- يك قاشق سوپ خورى پوره ميوه هايى مانند موز يا زرد آلو
هنگام طبخ مراقب باشيد از وسايلى كه پيش از آن آلوده به تخم مرغ و فراورده هايش شده بودند و كاملا تميز نشدند استفاده نكنيد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *