آلرژی غذایی چیست؟
آلرژی غذایی یک واکنش سیستم ایمنی است که پس از مصرف غذاهای مشخصی بروز میکند. حتی مقدار اندکی از مواد غذایی محرک آلرژی هم میتوانند علائم و نشانههایی مثل مشکلات گوارشی، کهیر و تورم راههای هوایی ایجاد کنند. در بعضی افراد یک آلرژی غذایی میتواند علائم شدیدی که تهدید کنندهی حیات است مثل آنافیلاکسی ایجاد کند.
بطور تقریبی 6 تا 8 درصد از کودکان زیر 3 سال و 3 درصد از بزرگسالان مبتلا به آلرژی غذایی هستند. علی رغم اینکه درمان قطعی برای آلرژی وجود ندارد در بعضی کودکان با افزایش سن این مشکل برطرف میشود.
احتمال اینکه مشکل رایجی مثل عدم تحمل غذا اشتباها آلرژی تلقی شود زیاد است. علی رغم آزار دهنده بودن، عدم تحمل غذا به اندازه آلرژی مشکلی جدی نیست و سیستم ایمنی را هم درگیر نمیکند.
علائم
برای بعضیها آلرژی به ماده غذایی خاصی ناراحت کننده است اما شدید نیست. برای بعضی دیگر علائم ترسناک و تهدید کنندهی حیات است. علائم آلرژی غذایی طی چند دقیقه تا دو ساعت پس از خوردن غذا بروز میکند.
شایعترین علائم به شرح زیر است:
مور مور شدن یا خارش دهان
کهیر، خارش و اگزما
تورم لبها، صورت، زبان و گلو
خس خس سینه، احتقان بینی و تنگی نفس
درد شکم، اسهال، تهوع و استفراغ
سیاهی رفتن چشمها، سرگیجه و از حال رفتن
آنافیلاکسی
در بعضیها آلرژی غذایی مثل محرکی برای بروز یک واکنش شدید آلرژِیک که آنافیلاکسی نام دارد عمل میکند و علائم خطرناکی به شرح زیر بروز خواهد کرد:
تنگی و انسداد راههای هوایی
تورم گلو یا احساس توده در گلو که تنفس را سخت میکند
کاهش شدید فشار خون که شوک نامیده میشود
افزایش ضربان قلب
سیاهی رفتن چشم، سرگیجه و کاهش سطح هوشیاری
آنافیلاکسی باید اورژانسی درمان شود. درمان نشدن آنافیلاکسی میتواند منجر به کما یا حتی مرگ شود.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر به مدت کوتاهی پس از مصرف غذا علائم آلرژی پیدا میکنید به یک متخصص آلرژی مراجعه کنید. در صورت امکان هنگامی که علائم را دارید به پزشک مراجعه کنید زیرا برای تشخیص قطعی به پزشک کمک میکند.
در صورتی که علائم زیر را داشتید با اورژانس تماس بگیرید:
انقباض راههای هوایی که تنفس را دشوار میکند
افت شدید فشار خون با شوک
افزایش ضربان قلب
سرگیجه
علل
در آلرژی سیستم ایمنی شما یک غذای مشخص را اشتباها به عنوان یک عامل مضر شناسایی میکند. متعاقبا، سیستم ایمنی سلولهایی را تحریک میکند و منجر به ترشح آنتی بادی(پادتن)هایی میشود که وظیفه شناسایی ماده آلرژن را دارد.
مرتبهی بعدی مواجهه با آن غذا، آنتی بادی IgE آن را شناسایی میکند و با فرستادن سیگنال به سیستم ایمنی موجب آزاد سازی موادی به اسم هیستامین در خون میشود . این مواد علائم آلرژی را ایجاد میکنند.
در بالغین، غذاهای زیر عوامل اصلی بروز آلرژی هستند:
غذاهای دریایی مثل میگو و خرچنگ
بادام زمینی
آجیلها مثل گردو
ماهی
در کودکان عوامل اصلی آلرژی غذایی به شرح زیر است:
بادام زمینی
بادام، گردو، پسته، فندق و…
تخم مرغ
شیر گاو
گندم
سویاسندرم تب یونجه-آلرژی غذا
با عنوان سندرم آلرژی خوراکی هم شناخته میشود و به این شرح است که افرادی که تب یونجه(آلرژی به گرده گیاهان) دارند، با مصرف بعضی از میوهها و سبزیجات یا دانهها و ادویهها علائم آلرژی را پیدا میکنند.
پروتئینهایی که در میوهها، سبزیجات، دانهها و ادویههایی خاص وجود دارد مشابه پروتئینهایی است که در گردهی گیاهان وجود دارد. این در واقع یک واکنش متقاطع است. در صورت پختن غذاهایی که علائم تب یونجه را ایجاد میکنند، شدت علائم کاهش مییابد.
ارتباط ورزش و آلرژی غذایی
در بعضی افراد خوردن غذاهایی باعث میشود که پس از آغاز ورزش احساس خارش و سرگیجه کنند. در موارد شدید کهیر یا آنافیلاکسی رخ میدهد. با اجتناب از خوردن غذاهایی که به آن حساسیت دارید و بویژه عدم مصرف آنها از 2 ساعت قبل ورزش میتوان از این اتفاق پیشگیری کرد.
عدم تحمل غذا و دیگر واکنشها
عدم تحمل غذا ممکن است علائمی را ایجاد کند که مشابه آلرژی باشد مثل تهوع، کهیر، استفراغ و کرامپ.
بسته به نوع عدم تحمل غذایی ممکن است شما بتوانید مقدار کمی از غذایی مشخص را بخورید اما در آلرژی غذایی حتی مصرف مقدار اندکی از ماده غدایی، علائم آلرژی را ایجاد میکند.
شرایط شایعی که با آلرژی غذایی اشتباه گرفته میشود:
عدم وجود آنزیمهایی که برای هضم کامل غذا نیاز است: ممکن است مقدار کافی از بعضی آنزیمهایی که برای هضم غذاها لازم است را نداشته باشید. برای مثال عدم وجود مقادیر کافی آنزیم لاکتاز، توانایی هضم محصولات لبنی که حاوی قندی به نام لاکتوز است را کم میکند. عدم تحمل لاکتوز باعث نفخ کردن، کرامپ و اسهال میشود.
مسمومیت غذایی: گاهی اوقات علائم مسمومیت مشابه آلرژی است. برای مثال باکتری موجود در ماهی تون فاسد شده سمی را تولید میکند که واکنشهای خطرناکی ایجاد میکند.
حساسیت به افزودنیهای غذایی: بعضی افزودنیهای غذایی که در غذاهای خشک شده یا کنسروی استفاده میشود باعث ایجاد علائم گوارشی میگردد.
مسمومیت هیستامین: ماهیهای مشخصی مثل ماهی تون که کاملا فریز نمیشوند، حاوی باکتریهایی هستند که این باکتریها حاوی مقادیر زیادی هیستامین است که میتواند علائم آلرژی را ایجاد کند.
بیماری سلیاک: گاهی به این بیماری آلرژی به گلوتن هم گفته میشود اما منجر به آنافیلاکیسی نمیشود. سلیاک سیستم ایمنی را درگیر میکند اما این درگیری پیچیدهتر از یک آلرژی ساده است.این بیماری مزمن در اثر مصرف گلوتن که پروتئین موجود در غلات است ایجاد میشود. اگر مبتلا به سلیاک باشید و غذای حاوی گلوتن مصرف کنید، یک واکنش ایمنی رخ میدهد که به سطح رودهی باریک آسیب میرساند و مانع از جذب بعضی از مواد غدایی میشود.
عوامل خطر
عوامل خطر آلرژی غذایی به شرح زیر است:
شرح حال خانوادگی: در صورت شیوع ابتلا به آسم، اگزما، کهیر و تب یونجه در خانواده، ریسک ابتلا به آلرژی غذایی بیشتر است.
سایر آلرژیها: در صورتی که به یک غذا آلرژی دارید، ریسک ابتلا به سایر آلرژیهایغذایی بیش از سایرین است. حتی ابتلا به سایر انواع آلرژی هم ریسک ابتلا به آلرژیهای غذایی را افزایش میدهد.
سن: آلرژیهای غذایی در کودکان بویژه شیرخواران شایع تر است و با افزایش سن و بلوغ سیستم گوارشی احتمالا این آلرژی برطرف شود. مخصوصا آلرژی به شیر، سویا، گندم و تخممرغ با افزایش سن کودکان بهبود پیدا میکند.
آسم: وجود آسم و آلرژی غذایی بطور همزمان در یک فرد شایع است. در صورت وجود چنین شرایطی، ریسک تشدید شدن علائم هم بیشتر است.
عواملی که خطر بروز آنافیلاکسی را افزایش میدهد به شرح زیر است:
شرح حال آسم
سن کم
تاخیر در استفاده از اپینفرین برای بهبود علائم آلرژی غذایی
نداشتن کهیر و سایر علائم پوستی
عوارض
عوارض این آلرژی به شرح زیر است:
آنافیلاکسی
درماتیت آتوپیک(اگزما)
پیشگیری
بهترین راه پیشگیری از آلرژی این است که بدانیم چگونه از غذاهای آلرژن دوری کنیم. نکتهی مهمی که باید به آن توجه داشته باشید است که بویژه در رستورانها و مهمانیها با توجه به اینکه از بعضی غذاهای آلرژن برای پختن سایر غذاها استفاده میشود در واقع در آن غذا مخفی میشود.
در صورتی که به غذایی آلرژی دارید، اقدامات زیر را انجام دهید:
از محتویات چیزی که میخورید یا مینوشید آگاه باشید: همیشه برچسب مواد تشکیل دهنده را دقیق بخوانید.
در صورتی که به مادهای حساسیت شدید دارید، یک گردنبند یا دستنبند داشته باشید که روی آن هشدار ابتلای آلرژی روی آن نوشته شده باشد. این اقدام بویژه برای مواقعی که توانایی ارتلاط برقرار کردن ندارید خیلی مفید است.در صورت تجویز اپینفرین توسط متخصص آلرژی همواره آن را همراه خود داشته باشید.
در رستورانها مراقب باشید: مطمئن شوید که آشپز رستوران از آلرژی شما مطلع است که نمیتوانید بعضی مواد غذایی را بخورید. حتی باید اطمینان حاصل کنید که غذای شما در ظرفی طبخ شود که عاری از هر نوع غذایی باشد که به آن آلرژی دارید.
به هنگام رفتن به پیکنیک میان وعدههایی عاری از مواد آلرژن همراه خود ببرید. این اقدام بویژه برای کودکان مبتلا به آلرژی خیلی مهم است.
در صورتی که فرزند شما مبتلا به آلرژی است اقدامات زیر را انجام دهید:
افراد کلیدی که با کودک شما در ارتباطند را مطلع کنید: با پرستار بچه، پرسنل مدرسه، والدین دوستهای فرزندتان و هر فرد بالغی که به طور منظم با فرزند شما در ارتباط است صحبت کنید و اطلاعات لازم را در اختیارش قرار دهید.
علائم آلرژی غذایی را توضیح دهید: به افراد بالغی که با کودک شما وقت میگذرانند علائم آلرژی را آموزش دهید تا قادر به تشخیص علائم شوند.
یک دستورالعمل تهیه کنید: این دستورالعمل باید توضیح دهد که در مواقعی که علائم آلرژی رخ داد چه اقداماتی باید انجام شود. یک نسخه از این دستورالعمل را به افراد بالغی که با فرزند شما در ارتباطند بدهید.
باید فرزندتان یک دستنبد یا گردنبند داشته باشد که هشدار ابتلا به آلرژی روی آن نوشته شده باشد.
تشخیص
متخصص آلرژی تعدادی از عوامل را بررسی خواهد کرد:
علائم: علائمتان را با جزییات به متخصص آلرژی توضیح دهید و اینکه چه غذاهایی و مصرف چه مقداری از آن علائم را ایجاد میکند.
شرح حال خانوادگی از آلرژی: در صورتی که در بین اعضای خانواده هر نوع آلرژی وجود دارد به اطلاع آلرژیست برسانید.
معاینه
تست پوستی: تست پوستی پریک نوع آلرژی را مشخص خواهد کرد. در این تست مقدار اندکی از غذاهای مشکوک روی پوست ساعد یا پشت که با سوزن نازکی خراش کوچکی داده شده است قرار میدهند. در صورتی که آن ناحیه برجسته و قرمز شود تست مثبت محسوب میشود. توجه کنید که مثبت شدن این تست به تنهایی برای تشخیص کافی نیست.
آزمایش خون: در این تست آنتی بادی(پادتن)ی که با آلرژی در ارتباط است یعنیIgE اندازه گیری میشود.
تغییر در رژیم غذایی: ممکن است از شما خواسته شود غذاهایی را به مدت یکی دو هفته از رژیم غذایی حذف کنید و سپس بازگردانید تا مشخص شود آیا ارتباطی بین مصرف بعضی غذاها و بروز علائم وجود دارد یا خیر.
درمان
تنها راه پیشگیری از آلرژی اجتناب از غذاهایی است که علائم و نشانههای آلرژی را ایجاد میکند. اگرچه علی رغم بهترین تلاشها هم گاهی بطور ناخواسته با غذاهای آلرژن مواجه خواهید شد.
در مواردی که آلرژی خفیف است، آنتی هیستامینهایی که نیاز به نسخه ندارد ممکن است در کاهش علائم موثر باشد. این داروها پس از مواجهه با آلرژنها برای بهبود علائمی مثل خارش و کهیر مفید است. اما آنتی هیستامینها در درمان آلرژی شدید کاربردی ندارد.
در مواردی که آلرژِی شدید است، احتمال دارد به تزریق اپینفرین و مراجعه به اورژانس نیاز داشته باشید. افرادی که استعداد بروز آلرژی شدید را دارند همواره یک سرنگ تزریق خودکار اپینفرین به همراه دارند. در صورتی که متخصص آلرژی اپینفرین تجویز کرد:
نحوه استفاده از آن را بیاموزید.
همیشه آن را همراه خود داشته باشید.
قبل از اتمام تاریخ انقضا آن را تعویض کنید.
منبع: Mayo Clinic’s patients care and health info
بدون دیدگاه